CBD, en förkortning för cannabydiol har växt enormt i popularitet under senaste år för en rad olika områden och syften. CBD-produkter finns idag som en mängd olika produkter, från krämer till oljor, och mycket mer. Men ett område som är särskilt intressant är CBD och mat. CBD har funnit sin väg in i köket och samtidigt massor av olika ätbara produkter. Dels finns CBD i ätbara produkter som gummi, godis, och choklad, men dels har allt fler även börjat experimentera med CBD i matlagning.
CBD härrör från cannabisväxten men det är viktigt att skilja den från dess mer kända kusin THC då CBD inte producerar några psykoaktiva effekter. Denna skillnad har öppnat dörrar till en ny era av kreativitet och möjligheter inom gastronomin.
I takt med att fler upptäckt och förstått att CBD inte är samma sak som cannabis och THC har marknaden för denna produkt växt enormt vilket också gett upphov till en intressant mattrend där CBD spelar huvudrollen. Från trendiga kaféer till fina restauranger och hemmakök har CBD faktiskt blivit en eftertraktad ingrediens som ger en spännande dimension till matupplevelsen.
I denna artikel ska vi ta en närmare titt på de olika aspekterna av CBD: s framväxt inom matvärlden och diskutera varför trenden att använda CBD i mat verkar vara någonting som håller i sig.
En överblick av CBD
Cannabidiol (CBD) är en naturlig förening som härrör från hampa- eller cannabisväxten. Som nämnt tidigare bör denna inte blandas ihop med den psykoaktiva föreningen THC (tetrahydrocannabinol) då CBD inte ger något ”rus” eller gör dig hög”. Istället erbjuder CBD en mängd positiva potentiella hälsoeffekter. Det har därmed blivit väldigt populärt för de som söker de potentiella hälsofördelarna av cannabis utan att uppleva de biverkningar som är förknippade med THC.
Den främsta funktionen av CBD ligger i att det interagerar med det endocannabinoida systemet i människokroppen, vilket reglerar olika fysiologiska processer som sömn, humör, aptit och immunfunktion. Studier om hälsoeffekterna av CBD pågår ständigt och resultaten hittills är mycket lovande. Även om fler studier behövs för att upptäcka ytterligare hälsofördelar tyder forskning på att några av hälsofördelarna av CBD är antiinflammatoriska, ångestdämpande och smärtlindrande egenskaper.
Matindustrins anpassning till CBD
Nu till den viktigaste delen: CBD och matlagning.
Det kan kanske låta konstigt till en början men faktum är att CBD är inte så annorlunda från vilken annan ingrediens som helst, plus hälsoeffekterna. Matindustrin har faktiskt anammat CBD inom en mängd olika aspekter, från traditionell matlagning till mer unika skapelser.
Kreativa användningsområden för CBD i recept
Faktum är att CBD inte enbart används för dess hälsofördelar. Kockar och matexperter kan också välja att inkludera CBD i mat för att förbättra smakprofilen. CBD kan användas väldigt brett tack vare sin mångsidighet vilket gör att den kan användas allt från desserter och drycker till huvudrätter. CBD bidrar till subtila smaknyanser och en intressant twist till maten.
CBD-infuserade produkter
Den kanske mest kända typen av CBD-mat är CBD influerade produkter. Dessa köps ofta färdiga som ett praktiskt alternativ för att konsumera CBD istället för det kanske vanligaste sättet vilket är CBD olja.
För att skapa mer attraktiva och intressanta produkter har tillverkare börjat producera en mängd intressanta CBD-infuserade produkter såsom choklad, godis, och liknande. Dessa erbjuder ett smakrikt men ändå praktiskt sätt att konsumera CBD utan att själv behöva tillaga det. Tack vare det breda utbudet gör det dessutom enkelt för alla olika smakpreferenser att hitta en CBD-produkt som passar deras preferenser.
Restaurangers och kockars experimenterande med CBD
Kanske den mest intressanta aspekten av CBD-användning på senare år är att restauranger och kockar börjat experimentera med CBD i sin matlagning.
Vissa restauranger har börjat inkludera CBD i sina menyer för att tilltala en medveten kundgrupp som upptäckt CBD och deras hälsoeffekter.
I och med att CBD fortfarande är en relativt ny produkt för de allra flesta är det ett spännande sätt att skapa unika maträtter som sticker ut. Detta tillvägagångssätt har såklart också gett upphov till nya kulinariska trender.
Konsumenttrender och efterfrågan
Som nämnt tidigare växer CBD enormt i popularitet. Förut var CBD relativt okänt och fanns enbart i ett relativt begränsat utbud av produkter såsom krämer, CBD buds, och såklart CBD oljor.
Men i takt med att denna trend håller i sig och endast växer sig starkare har utbudet såklart ökat. Framförallt är det konsumenternas ökande intresse för CBD som är en av de främsta drivkrafterna bakom dess popularitet inom matindustrin. Folk har helt enkelt frågat sig: om CBD kan användas i choklad, godis, och annat, varför kan det inte användas matlagning?
Ökad medvetenhet om dess hälsofördelar
Eftersom att studier på CBD och dess hälsoeffekter görs löpande upptäcks fler och fler hälsofördelar med CBD. På grund av att fler får upp ögonen för de många hälsofördelar som CBD ger har det blivit särskilt populärt bland konsumenter som söker hälsosamma alternativ och ingredienser som kan bidra till förbättrad hälsa och välmående.
Några av fördelarna som forskningen funnit att CBD har inkluderar antiinflammatoriska egenskaper och förmåga att lindra stress och ångest, med många fler.
Social acceptans och minskad stigmatisering
En viktig anledning till att CBD växt i popularitet under de senare åren är att allt fler förstår vad CBD faktiskt är. Ett vanligt missförstånd som många haft är att tro att CBD är samma sak som cannabis och att alla som använder CBD knarkar men detta är såklart helt fel.
I och med att det finns en större förståelse för CBD ute i samhället har det gjort att den sociala acceptansen för CBD ökar. Detta har också lett till att fler vågar testa och experimentera med CBD, även för matlagning.
Tillväxten av efterfrågan på CBD-produkter
Sist men inte minst, som diskuterat har den växande efterfrågan av CBD-produkter gett upphov till en mängd nya och spännande produkter, inklusive ett ökat intresse för CBD i matlagning. Det växande intresset har gjort att såväl restauranger, tillverkare, och kockar, har börjat experimentera med CBD i allt högre utsträckning.